BLOG

Sreda, 16. september 2020.

Međunarodni Dan Očuvanja Ozonskog Omotača


Međunarodni dan očuvanja ozonskog omotača se od 1995. godine u celom svetu obeležava na današnji dan, 16.septembra. Zašto je izabran baš 16.septembar? Zato što je ovog datuma 1994.g. potpisan Montralski protokol kojim su se definisale aktivosti u cilju zaštite i očuvanja ozonskog omotača.

Mobirise

Šta je ozonski omotač i zašto je on bitan?

Ozonski omotač se nalazi u stratosferi i ključan je za održavanje života na našoj planeti Zemlji, jer nas štiti od štetnog zračenja. Njegovo stvaranje je bio i preduslov evolucije i stvaranje i razvoj života na Zemlji. Istraživanja su 1970.g. pokazala da sloj omotača počinje da postaje sve tanji usled prisutva manje količine molekula ozona, u oblasti iznad Južnog pola. Naučnici su ovaj fenomen nazvali „ozonska rupa“. Do smanjivanja debljine ozonskog omotača koja u proseku iznosi 300 Dobsonovih jedinica (odražavaju broj molekula ozona koji je potreban da se oko Zemlje formira sloj čistog ozona debljine 0,01mm na temperaturi od 0 stepeni i normalnom atmosferskom pritisku), dolazi usled uticaja štetnih gasova i supstanciu atmosferi. Neki od štetnih gasova i supstanci u atmosferi su freoni, haloni i hlorofluorougljenici (CFC). U cilju kontrlisanja proizvodnje, korišćenja i emisije štetnih gasova doneti su razni protokoli, a prvi među njima je Montrealski protokol.

Ozon je izuzetno koristan. Zanimljivo je da se ozon u Prvom svetskom ratu koristio za lečenje gangrene i dezinfekciju rana, a inače se kao gas koristi za dezinfekciju i sanitaciju bazena.


Kako mi možemo da doprinesemo očuvanju ozonskog omotača?

Koristeći proizvode na prirodnoj bazi, kao što su limuntus i soda bikarbona, proizvode sa oznakama toxic free i ozone friendly, označava da oni nemaju štetne hlorofluorougljenike (CFC). Takođe, mnogi klima ili rashladni uređaju koriste freone, pa treba težiti njegovoj alternativi koja nije štetna po ozon. Ukoliko bi ljudi vodili račna o korišćenju proizvoda koji ne sadrže štetne supstance, ozonski omotač bi se mogao obnoviti do 2050, jer nam iz NASA-e stižu dobre vesti. Naučnici su objavili snimke da se jedna od najvećih “ozonskih rupa” iznad Severnog pola zatvorila!


Vaš Eko-Med Plus

Photo credit unsplash.com

Pročitajte prethodni članak

Sviđa Vam se članak? Podelite ga na socijalnim mrežama!

© Copyright 2020 Eliksir plus d.o.o. - All Rights Reserved

Designed with Mobirise bootstrap theme