NOVI BROJ - broj 33

Ovde možete videti naslovnicu ovog broja, pogledati njegov sadržaj, kao i ukratko pročitati nekoliko aktuelnosti kojima se bavi. Možete se pretplatiti na naš magazin počevši od ovog ili sledećeg broja prateći instrukcije na stranici pretplata,
a takođe možete pristupiti digitalnom izdanju kako ovog tako i prethodnih izdanja.

POSEBNO IZDVAJAMO IZ BROJA 33:


Pročitajte ceo članak >

Porođaj – večita tajna i otkrovenje

ZDRAVLJE: Ginekologija i akušerstvo

Da bismo razumeli današnje trendove u porođaju i približili vam savremene domete porodiljstva, napravićemo kratak presek rada i odnosa prema pacijentima i porođaju profesora Tihomira Vejnovića, vrhunskog stručnjaka iz oblasti akušerstva.
Pročitajte ceo članak >

Iskustvo i rana dijagnostika – za dobrobit pacijenata

ZDRAVLJE: Otorinolaringologija

Jedan od značajnijih odseka Klinike za otorinolaringologiju i maksilofacijalnu hirurgiju je i Centar za audiološku rehabilitaciju čiji su zajednički, udruženi napori doveli do revolucionarnih promena u rehabilitaciji dece oštećenog sluha.
Pročitajte ceo članak >

Primarna je pomoć gluvoj i nagluvoj deci

Ekskluzivno

Kada se, tokom svog profesionalnog staža, godinama trudite da korektno radite svoj posao, da istinito i u najboljem svetlu prikažete ljude i događaje, ne očekujući ništa posebno zauzvrat, a onda vam se iznenada ukaže prilika da kontaktirate sa vrhunskim stručnjacima ...
Pročitajte ceo članak >

Budućnost na delu u Mikrobiološkoj laboratoriji

ZAVOD ZA JAVNO ZDRAVLJE PANČEVO

Značajan segment ispitivanja od javnog značaja su mikrobiološka ispitivanja uzoraka: vode za piće, vode za rekreaciju, površinskih i otpadnih voda, hrane, dijetetskih proizvoda, kozmetike, predmeta opšte upotrebe i briseva radnih površina.
Pročitajte ceo članak >

Služba za specijalističko - konsultativnu zdravstvenu delatnost

DOM ZDRAVLJA NOVI SAD PREDSTAVLJA

Služba za specijalističko-konsultativnu zdravstvenu delatnost Doma zdravlja „Novi Sad“ je najveća i najsloženija ovakva služba na primarnom nivou zdravstvene zaštite u Srbiji. U devet odeljenja raspoređenih u četiri objekta radi veliki broj medicinskih radnika.
Pročitajte ceo članak >

Prva akreditovana ustanova u Mačvanskom okrugu

Zdravstvene institucije

Dom zdravlja „Dr Draga Ljočić“ je prvi akreditacioni ciklus počeo 2010. Godine potpisivanjem ugovora sa Agencijom za akreditaciju zdravstvenih ustanova Srbije. Ova ustanova je već naredne godine postala prva akreditovana zdravstvena ustanova na području Mačvanskog okruga.
Pročitajte ceo članak >

ONKOLOGIJA U SRBIJI

Znanjem protiv malignih bolesti

Časopis “Eko–med” je pre godinu dana obavestio svoje čitaoce da je Srpsko lekarsko društvo pokrenulo edukacioni projekat „Onkologija u Srbiji – znanjem protiv malignih bolesti“, sa ciljem da se omogući lekarima svih struka da obnove, dopune i osavremene svoja znanja o malignim bolestima
Pročitajte ceo članak >

LDL - afereza

Acta SCIenciae

Osim snižavanja vrednosti LDL-holesterola, ovom metodom se postiže značajna redukcija vrednosti Lp(a)-holesterola, ali i apoproteina B, koji predstavlja najbolji pokazatelj aterogenosti plazme, koji se određuje rutinskom laboratorijskom dijagnostikom.
Pročitajte ceo članak >

Bolesti bubrega i gojaznost

Prevencija

Svetski dan bubrega se obeležava poslednjih 11 godina, svakog drugog četvrtka u martu, i to pod pokroviteljstvom Međunarodnog društva za nefrologiju i Internacionalnog udruženja Fondacija za bubreg. Ove godine slogan je BOLESTI BUBREGA I GOJAZNOST, uz poruku o važnosti zdravih stilova života za očuvanje zdravlja bubrega.
Pročitajte ceo članak >

Ruski naučnici blizu stvaranja analoga ljudskih krvnih sudova

Medicine world Wide

U Novosibirsku su razvili efikasnu metodu za dobijanje tkiva – genetskim inženjeringom, čije su osobine maksimalno slične fiziološkim. Bioproteze, koje se zasnivaju na ovoj tehnologiji, zameniće krvne sudove čoveka kome je potrebna transplantacija.
Pročitajte ceo članak >

Bipolar symptoms

Medicine world Wide

When it comes to mental illness, there are plenty of stereotypes. But in reality, mood disorders can be hard to pinpoint—particularly in people with bipolar disorder symptoms.
Pročitajte ceo članak >

P(R)OSVEĆENOST

Okom lekara

Život teče kao reka, nezaustavljivo. Stiže nam i maj, najlepši mesec u godini. Sve se budi obasjano suncem, jednogodišnje i višegodišnje biljke, svaka po svojoj zakonitosti postojanja. Životinje takođe, počev od onih najsićušnijih pa do surih medveda i slonova.
Pročitajte ceo članak >

Nasilje u porodici – uzroci i posledice

Projekti

To je namerno korišćenje fizičke sile ili moći, preteće ili stvarne, protiv samog sebe, druge osobe, ili protiv grupe ili zajednice, koje rezultira u povređivanju, ili ima visoku verovatnoću povreda, smrti, psihološkog povređivanja, lošeg razvitka, ili siromaštva.
Pročitajte ceo članak >

SRPSKO LEKARSKO DRUŠTVO (SLD) KROZ TRI VEKA

Jubileji

Kada je davne l872. god. mladi lekar Vladan Đorđević okupio beogradske fizikuse u kafani i predložio da se udruže u „esnafski klub” nije se dalo naslutiti da je taj dan ušao u istoriju Srbije kao važan datum stvaranja jezgra srpske medicine.
Pročitajte ceo članak >

Okružni lekari u Aleksincu

Iz istorije medicine

Zdravstvo u Srbiji počelo je da se organizuje pred kraj prve vladavine kneza Miloša, kada je krajem 1838. godine Srbija dobila tzv. turski ustav. Član 19. toga ustava glasio je: ,,Popečiteljstvo vnutrenih (unutrašnjih) dela ima da se brine za sve što se tiče vojske i da upravlja sanitetskim poslovima države.“
Pročitajte ceo članak >

Jednostavne stvari čine me srećnom

Životna priča

Sasvim slučajno upoznali smo dr Vesnu Džuverović, specijalistu otorinolaringologa, šeficu Odsjeka ORL pri Opštoj hirurgiji Opšte bolnice u Pljevljima, na Klinici za otorinolaringologiju Kliničkog centra Vojvodine, gde je boravila na edukaciji na temu „Disajni put i strana tela“.
Pročitajte ceo članak >

Atomska banja

Banje, lečilišta

Na samo 130 km od Beograda, nalazi se jedinstvena Atomska banja. Okružena šumovitim brdima i planinama, na nadmorskoj visini od 460 m, predstavlja pravu oazu mira i tišine ...
Pročitajte ceo članak >

Stres i Mahariši aromaterapija

Drugim putem do boljeg zdravlja

Zaposleni se danas teraju da rade do granica izdržljivosti, a biti „pod stresom“ ili „biti radoholičar“ postalo je prihvatljivo, pa čak i poželjno u vrednosnom sistemu savremenog društva.

Partneri časopisa - Broj 33

AKTUELNO:  BESPLATNO SU DOSTUPNA SVA DIGITALIZOVANA IZDANJA ČASOPISA

Poštovani čitaoci,
kako bi Vam svima (a naročito čitacima u dijaspori) naš časopis učinili još pristupačnijim, besplatno su dostupni svi digitalizovani brojevi, počev sa brojem 10. Nadamo se će Vam interaktivno čitanje online izdanja pomoći da postanete i ostanete privrženi čitaoci našeg lista ...

Partneri časopisa - Broj 33

EkoMed Plus - Časopis za zdravlje i ekologiju

TOP